Volvo

Volvo är ett bilmärke som de flesta svenskar har ett personligt förhållande till. Äger man inte själv en Volvo så gör förmodligen någon släkting eller granne det. Förutom personbilar tillverkar Volvo även bussar, lastbilar och byggmaskiner samt industriella och marina drivsystem. Även om AB Volvos huvudkontor fortfarande finns i Sverige, närmare bestämt i Göteborg, såldes Volvo Personvagnar år 1999 till amerikanska Ford Motor Company. År 2010 såldes företaget vidare till de nuvarande ägarna, kinesiska Geely. Volvos historia sträcker sig ända tillbaka till 1926 och har sedan dess mer eller mindre varit en framgångshistoria.

Volvo i dagsläget

Hittills under år 2016 har Volvos omsättning varit 85,61 miljarder kronor. Genom åren har företaget varit en stabil framgångssaga med mycket små ned- och uppgångar. Även i olika TV-serier och Volvosfilmer har Volvo varit mycket närvarande och de har lyckats med sin marknadsföring mycket väl. Volvo är ett varumärke som har hållit sig starkt genom tiderna. En Inofficiell reklam för Volvo gör människor upprörda trots detta, men den kommer nog inte att påverka företagets trovärdighet. Företaget har sitt huvudkontor i Göteborg och där sköts bland annat marknadsföring och design. Olika delar av företaget finns också i Kina, Malaysia, Belgien, Danmark och USA.

Volvos tidiga historia

Volvo grundades år 1926 och var då ett dotterbolag till SKF. Namnet Volvo kommer från latin och betyder ”jag rullar”. Den logo som nu används, med symbolen som ofta förknippas med ”manlighet”, är egentligen symbolen för järn. Den första Volvo-bilen producerades år 1927 och hade symbolen för järn fastsatt med en plåtlist på kylaren. Produktionen tog snabbt fart och redan år 1928 började företaget också producera lastbilar och bussar. Samma år öppnades Oy Volvo Auto AB i Helsingfors och blev Volvos första bolag utomlands. De första åren gick bra för Volvo, och år 1940 producerades företagets 50 000:e bil. År 1956 hade Volvo redan hundratals återförsäljare i USA.