Bilmärken och varumärken

Bilmärken används av biltillverkare som varumärken för de bilmodeller de tillverkar. Ett varumärke är ett tecken, ett namn eller en symbol som används för att identifiera olika produkter och tjänster. Varumärket ingår i en större form av ”branding”, som är synonymt med varumärket och innefattar kundernas uppfattning om bilmärket.

För att ett bilmärke ska komma till sin rätt är branding en viktig del. Med varumärkesdesign skapas en strategi där rätt formspråk formuleras, samtidigt som det är viktigt att hitta rätt kärnvärden. Med dessa grundpelare är det enklare att nå fram till företagets målgrupper och uppnå verksamhetens mål. Inom varumärkesutveckling för bilmärken är branding ofta ett första steg.

Kända bilmärken

Bland de olika kända bilmärken som finns är Chevrolet och BMW några exempel. Särskilda bilvarianter och serier hos olika bilmärken brukar kallas för modell eller modellnamn. Chevrolet är bilmärke för en sportbil som i USA benämns Chevrolet Corvette, medan dess modellnamn är Corvette. De företag som producerar bilar kallas för biltillverkare och brukar ha en väl utarbetad brandingstrategi.

BMW:s branding

Den tyska tillverkaren BMW grundades år 1916, då som ”Bayerische Flugzeug-Werke” eller BFW. I början var företaget en delad verksamhet mellan BFW samt Rapp-Motorenwerk. År 1917 bytte Rapp-Motorenwerke namn till Bayerischen Motoren-Werke med förkortningen BMW. Företagets brandingstrategi har varit framgångsrik, då de nu förknippas med hög prestanda, lyx samt ny och innovativ teknologi. Deras slogan är ”Den ultimata körmaskinen” och denna effektiva brandingstrategi har fastnat i konsumenternas minne.

BMW visade nyligen upp en ny generation av battericeller som ska ge deras elbilar längre räckvidd. Battericellerna ska ha 20 % högre energitäthet och 60 % lägre koldioxidutsläpp vid produktionen än nuvarande celler. Samtidigt ska produktionskostnaden halveras. Cellerna är cylindriska till skillnad från deras battericeller som idag är prismatiska. De ska användas i elbilsmodellerna som bygger på plattformen ”Neue Klasse”, med produktionsstart år 2025.