Lamborghini

Idag är det italienska bilmärket känt för sina mycket uppskattade och dyra sportbilar. Men företaget, som har en historia som sträcker sig mer än ett halvt sekel tillbaka, började med att tillverka en annan typ av fordon.

Sedan slutet på 1990 talet ägs företaget av Volkswagen och sorterar under Audi, även om fabriken alltjämt ligger i Italien.

Lamborghinis tidiga historia

Ferruccio Lamborghini var en teknikintresserad ung man som växte upp utanför Bologna på 1920- och 1930-talet. I slutet av 1940-talet, efter att han hade avslutat en teknikutbildning, började han tillverka traktorer och anläggningsmaskiner under familjenamnet Lamborghini.

1963 öppnade han den första fabriken för att bygga serietillverkade sportbilar avsedda för marknaden. Samma år lämnade den första bilen fabriken – Lamborghini 350 GT. Året efter började man sälja bilen och marknaden svarade enhälligt positivt på den nya sportbilen med den otroliga motorn.

Parallellt med sportbilstillverkningen så har företaget under lång tid fortsatt att tillverkat egna anläggningsmaskiner, framförallt traktorer. Exakt hur populära de traktorer och maskiner som Lamborghini tillverkar kan vara svårt att ha en uppfattning om, speciellt för de som saknar inblick i marknaden för jordbruks- och anläggningsmaskiner.

Men en snabb titt på handelsplatser, som Blinto, ger en tydlig överblick av hur Lamborghini även har satt sitt tydliga avtryck här.

Klassiska sportbilsmodeller

Den första riktigt stora försäljningsframgången kom 1966 med modellen Miura. Den lilla men kraftfulla sportbilen tillverkades fram till 1973.

Den första supersportbilen som fick riktigt stor internationell uppmärksamhet från Lamborghini var modellen Countach. Den visades på en bilmässa redan 1971 och började sedan att serietillverkas 1974. Bilen var så populär att tillverkningen pågick ända fram till 1990.

Modellen Murciélago kom 2002 och var den första modellen som släpptes efter att tyska Volkswagen hade köpt Lamborghini. Namnet, som betyder fladdermus på spanska, kommer från att när bilens dörrar öppnas så ser den ut som just en fladdermus framifrån. Murciélago är en av de bäst säljande modellerna från företaget någonsin. Tillverkningen fortsatte till 2010.

Aventador heter modellen som ersatte Murciélago. Den tillverkas sedan 2010.

Modellernas namn

När Lamborghini lanserar och döper nya modeller så har man sedan 1990-talet en tradition som man hämtat från ett något oväntat håll. Modellerna döps efter kända tjurar inom spansk tjurfäktning.

Tjuren finns också representerad i Lamborghinis logotyp.

Det moderna Lamborghini

Förutom de mycket populära supersportbilarna så fortsätter företaget att tillverka de motorer som man börjat med på 1950-talet. Men både traktorer och anläggningsmaskiner från företaget är alltjämt ett vanligt inslag inom jordbruk över hela världen.