Steve McQueen och bilar

Året är 1968 och vi befinner oss i ett varmt San Francisco. Från kvarteren i de branta backarnas stad hörs ett dånande muller. En Dodge Charger flyger fram i staden i rasande fart. Tätt följd av Steve McQueen, eller Frank Bullit som han kallades i filmen, i en Ford Mustang GT 390. Biljakten går genom San Franciscos kända kvarter i en av filmhistoriens mest kända biljakter. Steve McQueen, som är på lagens sida, briljerade i filmen genom att göra all stuntkörning på egen hand. Något som gav honom ett rykte som en riktigt vass bilförare.

80-årig tradition är tillbaka

De flesta tycker om att köra och se på häftiga bilar. Samtidigt så lever vi i en tid då bilen får lämna allt mer plats till förmån för cykeln. Av förklarliga skäl vore det klokt av oss att dra ned på bilkörandet för att bespara miljön, samtidigt som vi kan dra ned på olyckor och svårframkomlig stadstrafik. Under 1939, i samband med krigsutbrottet, ransonerades inte bara matvaror, utan även bilkörning. Det gjorde att många svenskar använde sin uppfinningsrikedom för att hitta ett transportmedel som var både roligt och praktiskt. Detta historiska arv, gör att Trenden med cyklar kan resultera i att du snart kan trampa bil ännu en gång.

Trampbilar i klassiska utföranden

Även om riktiga bilar ger den bästa känslan på ett sätt som inget annat kan, så finns det trots allt en fin mellanväg mellan cykel och bil. Redan för 80 år sedan var uppfinningsrikedomen kring trampbilar stor. De går att hitta i modeller och utföranden som för tankarna till de klassiska bilarna som är med i Bullit, de moderna sportbilarna av i dag och allt däremellan. I vårt klimatsmarta tidevarv vet man sällan vad som väntar runt hörnet. Men även för oss bilälskare kanske det finns ett tidlöst ess i rockärmen. Det kanske inte går lika fort, men vore det verkligen helt fel att cykla till jobbet i en Ford GT på morgonen?