Porsche

Det tyska bilmärket Porsche, vars fullständiga namn är Porsche Konstruktionsbüro für Motoren-Fahrzeug-Luftfahrzeug und Wasserfahrzeug, grundades av Ferdinand Porsche år 1931. Porsche hade tröttnat på att hans idéer bara gick till de stora företag han arbetade för, som tjänade stora pengar på dem, och bestämde sig därför för att bli sin egen arbetsgivare. Hans företag gick mycket bra redan från början, och under sina första verksamma år utvecklade de bland annat Volkswagen på uppdrag av Adolf Hitler. Företagets utveckling av personbilar lades dock ned under andra världskriget, då Porsche var en del av den tyska rustningsindustrin. De tillverkade under denna tid ett flertal militärfordon, som alla var baserade på Volkswagen.

Porsches moderna rykte som sportbilstillverkare har sin grund först efter andra världskriget, i slutet av 1940-talet. Den första riktiga Porschen hade premiär 1948 och kallades Porsche 356. Den hade till stor del skapats av Ferdinands son, Ferry Porsche. När Ferdinand avled 1951 var hans son således mer än redo att ta över familjeföretaget, och han fortsatte utveckla sportbilar. År 1953 skapades till exempel Porsche 550 Spyder. Denna bil var en ren racingvagn som hade 110 hästkrafter och hade stora framgångar i tävlingar – den vann till exempel Targa Florio 1956. De kommande Porschemodellerna under 1950-talet utökade Porsches dominans inom bilracing, och befäste dem som en tillverkare av snabba bilar.Classic911

Den kanske mest kända Porschemodellen någonsin, Porsche 911, kom dock under det följande årtiondet, och det var det året som Porsche återvände till sina rötter och 356:an. Under åren hade uppdateringar av den klassiska Porschemodellen släppts, men mot mitten av 1960-talet började den kännas gammal och trött. Den modell som blev 356:ans ersättare var Porsche 901, som modellen ursprungligen hette. Den fick senare byta namn till 911 för att Peugot protesterade; de hade redan använt sig av konceptet att ha tresiffriga modellbeteckningar med en nolla i mitten. Dessa tre siffror, 911, har senare blivit så ikoniska att inte ens Porsche själva har kunnat skapa en bil som konkurrerar ut 911:an i popularitet.

Om du älskar sportbilar och drömmer om att äga en Porsche, kan den drömmen bli verklighet med hjälp av Brixo. På Brixo.se kan nämligen privatpersoner få lån på upp till 100 000 kronor, vilket kan ge dig det ekonomiska tillskott du behöver för att köpa en Porsche.