Lamborghini

Lamborghini 22

Lamborghini, den exklusiva sportbilen, har sina rötter i traktorstillverkning, tro det eller ej. Upphovsmannen är en man vid namn Ferruccio Lamborghini

Lamborghini är en tillverkare av sportbilar och dessa görs i en fabrik i Sant’Agata Bolognese i provinsen Bologna i Italien.

 

Ferruccio Lamborghini
Ferruccio Lamborghini hade studerat teknik i Bologna. Han reparerade militärfordon under andra världskriget. Efter kriget försörjde han sig på att bygga om gamla militärfordon till traktorliknande fordon för att tillfredsställa efterfrågan på traktorer. Med start år 1949 började han tillverka traktorer i företaget Lamborghini Trattrice. Inom ramen för verksamheten började han också att utveckla traktorer och motorer. Dieseloptimering är något som är intimt förknippat med optimering av ett fordons bränsleförsörjning. Lamborghini Trattrice kom med tiden att bli en av Italiens ledande traktortillverkare.

 

Ferruccios egen sportbil
Lamborghini började utveckla en egen sportbil på grund av att han inte var nöjd med den Ferrari han köpt. Missnöjet ledde till att han år 1963 öppnade en fabrik i Sant’ Agata under namnet Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A.

 

Första sportbilen från Lamborghini
1963 lanserades den första sportbilen – Lamborghini 350 GT och Lamborghini 400 GT. Det var först med den nu klassiska Lamborghini Miura som succén kom året var 1966.

Lamborghini Espada som lanserades 1968 blev Lamborghinis dittills mest framgångsrika modell. Lamborghini Countach, som anses vara en supersportbil, ersatte Miuran 1974.

 

Ekonomisk kris under 1970-talet
Den ekonomiska krisen under 1970-talet ledde till att Ferruccio Lamborghini tvingades sälja sitt livsverk. Han var inte ensam om att drabbas hårt även andra italienska lyx- och sportbilstillverkare led stort av krisen. 1978 var Lamborghini bankrutt. Bolaget hamnade under ett förvaltarskap vari Jean-Claude och Patrick Mimran utsågs till förvaltare av italiensk domstol. De tog senare över bolaget år 1984. Amerikanska Chrysler tillträdde som ny ägare 1987.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Motorleverantör
Formel 1-stall som Larrousse, Ligier, Lotus, Minardi och Modena Team SpA har köpt motorer från Lamborghini.

 

Italiensk tillverkare – tysk ägare
Lamborghini är en italiensk sportbil. Fast det är storkoncernen Volkswagen AG som äger bilmärket. Audi är dock ansvarigt för märket.

 

Svåra tider
Ekonomiskt svåra tider under 1990-talet, slog hårt mot sportbilstillverkarna, Lamborghini utgjorde inte något undantag där vid lag. Det var anledningen till att Volkswagen kom att överta Lamborghini 1998. Man omstrukturerade bolaget och lanserade nya modeller; den mindre Lamborghini Gallardo och Lamborghini Murciélago. Den sistnämnda är modellen Diablos efterföljare.