Koenigsegg

Koenigsegg är en tillverkare av sportbilar som är baserad i Ängelholm i Sverige. De bilar som Koenigsegg tillverar blir särskilt effektiva på grund av att de endast produceras i mycket små serier. Det är ett ungt företag, då det grundades 1994 av svenske Christian von Koenigsegg. Han är företagets vd än idag. När han startade företaget var det efter flera års planerande, och en livstid av drömmande; han hade velat tillverka bilar ända sedan han såg en norsk dockfilm med namnet Flåklypa Grand Prix. Utifrån Koenigseggs ritningar ritade designern David Craaford en konceptbil, och utifrån hans design skapade man en prototyp som var körbar. Denna prototyp testades och vidareutvecklades under flera år, och inte förrän år 2002 började man serietillverka den. Modellen fick namnet CC 8S, och den utsågs då till världens starkaste bil av Guiness rekordbok. Den hade 655 hästkrafter.

Koenigsegg fortsatte att imponera med sina nästkommande modeller CCR (från 2004), CCX (från 2006) och CCXR (från 2007). Den sistnämnda är en flexifuelbil, som innebär att den kan köras på bensin såväl som på E85. Med det sistnämnda bränslet som drivmedel kan en CCXR uppnå 1 018 hästkrafter. Samma år lanserades också modellen CCGT, som är en modell särskilt byggd för sportvagnsracing.1280px-Koenigsegg_side

Koenigsegg, med sina knappa 100 anställda (varav ca 25 består av ingenjörsstaben), bedriver sin verksamhet i Vallhall Park, i en produktionslokal som är runt 3 500 kvadratmeter stor och är en före detta försvarsanläggning för militären. Tack vare detta har Koenigsegg, till skillnad från många andra biltillverkare, en egen testbana, som är knappt 2 kilometer lång. I de moderna, rymliga lokalerna utvecklar Koenigsegg alla aspekter av sina bilar, alla detaljer i kolfiber och till motorn. Den tekniska utvecklingen i företaget, och arbetet med bilarnas design, leds av dess vd, von Koenigsegg själv.

Koenigsegg har genom åren tilldelats en rad priser för sina bilar, bland annat Utmärkt Svensk Form, Red dot award for excellent Design och Top Gear Award år 2010 för Hypercar of the Year (för modellen Koenigsegg Agera).

Om du alltid har drömt om att äga en sportbil som en Koenigsegg, en Bugatti eller en Lamborghini, men inte har tillräckligt med pengar även efter att du har sparat i många år, kan det vara värt att låna pengar för att uppfylla din livslånga dröm. Du kan enkelt ansöka om ett lån på https://advisa.se/billån/