Historien bakom BMW

BMW har blivit ett väldigt populärt bilmärke och enligt företaget själv börjar historien den 7 mars år 1916. BMW var först en del av BFW och Rapp-Motorenwerke men bytte namn till Bayerischen Motoren-Werke, BMW, år 1917. Företaget etablerade sig som flygmotortillverkare under Första världskriget främst till den tyska krigsmakten som gjorde så stora beställningar att man byggde en stor fabrik vid Munchens flygplats Oberwiesenfeld.

1920-talet

BMW hamnade under restriktioner efter Tysklands nederlag i kriget och under 20-talet började företaget med motorcykeltillverkning och lite senare biltillverkning, samtidigt som de försöker återkalla flygmotortillverkningen. Bilmärket blev populärt med sina motorcyklar och bilar inom tävlingar, och förarna var bland de mest framgångsrika. Många kännetecken för företaget kom att bli till under 30-talet, t ex dubbelnjurgrillen.

Andra världskriget gjorde dock att företaget ändrade riktning tillbaka till flygmotortillverkningen och med hjälp av staten satsade på det som dominerade. BMW’s produktion medförde att fabriken i Munchen bombades under kriget och företaget själv har sagt att det har använts ca 25 000-30 000 slavarbetare i deras fabriker under krigsåren.

Efter Andra världskriget

Efter kriget var det tungt för BMW med misslyckade försök att lansera nya modeller och ekonomiska svårigheter. Företaget sålde nästan märket till konkurrenten Daimier-Benz men företagsledaren Herbert Quandt tog över företaget och var det som blev vändningen för BMW. Det lanserades nya modeller under 1960-talet som gav med sig framgångar som modellen BMW 1500. Många påstår att det var en stor milstolpe för bilmärket och framgångarna fortsatte senare under 1970-talet när internationaliseringen av företaget började ta vid.

BMW kommer till Sverige

Till en början lyckades de inte etablera märket i Sverige i någon större omfattning och bilen var länge ovanlig i landet, men under 1970-talet började bilarna att ses på de svenska vägarna. Sedan dess har bilmärket varit mycket populärt i Sverige, och år 2014 stod märkets dotterbolag BMW Group Sverige för 6% av nybilförsäljningen i landet. Det finns många olika klubbar för bilmärket som har samlats under BMW Club Schweden. BMW’s motorcyklar har även varit vanliga hos den svenska motorcykelpolisen.

Bilmärket idag

Funderar du på att byta bil? Glöm inte att värdera din gamla bil så du säljer den för ett rättvist pris. År 2004 såldes över en miljon bilar av märket BMW och idag har den hög status och kvalité och tävlar på samma nivå som Mercedes och Audi. BMW fortsatte vara ett framgångsrikt bilmärke på racingbanan och tillverkade motorer till formel 1-stallet Williams, men etablerade år 2006 ett eget formel 1-stall. Motorcyklarna är också framgångsrika på racingbanan och produktionen för märket går stadigt framåt och etablerar kontinuerligt nya fabriker runt om i världen. Företagets huvudkontor BMW Vierzylinder ligger i Munchen och etablerades i början av 70-talet samtidigt som Olympiaparken som är placerad bredvid. Huvudkontoret föreställer fyra cylindrar och på området finns också fabriken och BMW museum.