Ford

Ford är utan tvekan ett av världens mest klassiska bilmärken. Ford Motor Company, som det fullständiga namnet lyder, grundades redan 1903 av Henry Ford, som också var VD och chefsingenjör. Ford är med andra ord ett mycket anrikt företag med långt över hundra år på nacken. Med klassiska modeller som T-Forden, Taunus, Thunderbird, Mustang, Bronco, Granada m.fl. har man för all framtid skrivit in sig i motorhistorien. Huvudkontoret ligger i USA, närmare bestämt i Dearborn, Michigan. Ford Europa har sitt huvudkontor i tyska Köln. Till Sverige kom Ford på allvar 1924, då man startade ett svenskt bolag med lokaler i gamla tullhuset på Stadsgården i Stockholm. Men de första bilarna kom till Sverige redan 1904, då den första T-Forden importerades till landet. Priset låg då på 5 400 kronor. Några år senare, när Fords fabrik i Highland Park hade börjat jobba enligt löpande band-principen, pressades priset ner till 3 500 kronor.

Ford Motor Company’s historia

Den första modellen gick under namnet Ford Model A och tillverkades redan 1903 i Highland Park. Det stora genombrottet kom dock fem år senare, med T-Forden. Denna modell är känd som den första som tillverkades enligt löpande band-principen. Det dröjde inte länge innan Ford var en av världens största biltillverkare, vilket man är än idag. På 1910-talet började Ford tillverka traktorer under namnet Fordson. Decenniet därpå lanserades Fords flygplan som gick under namnet Tri-Motor och i början av 30-talet introducerade Ford den första förhållandevis billiga V8-motorn som riktade sig till en bredare målgrupp. På 40-talet, mitt under brinnande världskrig, börjar man producera jeepar till den amerikanska armén. 1956 introduceras Ford Motor Company på börsen, vilket på den tiden var världens genom tiderna största börsintroduktion. I slutet av 80-talet köpte Ford det prestigefulla bilmärket Jaguar, men deras traktortillverkning sålde man bara ett par år senare till Fiat. 1999 köps även svenska Volvos personbilstillverkning, men elva år senare säljer man den vidare till kinesiska Geely. Än idag går företaget bra, dagens Ford gör bra resultat och tillhör stadigt topp 5-listan över världens största biltillverkare.

Modeller vi minns

Den 23 juli 1903 såldes den första Ford Model A. Då var i princip hela företagets kassa på 28 000 dollar tömd. Men redan den 1 oktober samma år hade man vänt det hela till en vinst på 37 000 dollar. Och det var bara början på framgångssagan. Med Ford Model T, eller T-Ford som den kallades, kom det riktiga genombrottet. Modellen introducerades 1908, och tack vare masstillverkning kunde man pressa priset så att många faktiskt hade råd att köpa den. 1918 var hälften av alla bilar i USA av modell T, och när produktionen upphörde 1927 hade man sålt hela 15 miljoner bilar. Det finns knappast någon annan bil som betytt så mycket för bilismens framväxt som just T-Forden. Under de efterföljande årtiondena kom ett pärlband av nu klassiska modeller från Ford: Taunus, Thunderbird, Mustang, Bronco, Granada, Escort – och många fler. På senare år har familjebilen Galaxy blivit populär. Bland finesserna som går att få märks inbyggda bälteskuddar, som fungerar som en bältesstol i familjebilen. Vi väntar med spänning på fler nyheter från Ford.