Bugatti

Bugatti 2

Bilmärket Bugatti som är världsberömt minst sagt, är ett franskt bilmärke. Namnet har det fått efter Ettore Bugatti som grundade bilmärket i Molsheim nära Mulhouse i Elsass en region som år 1909 tillhörde Tyskland.

 

Elsass till Alsace
Då gränserna ändrades efter första världskriget blev Elsass franskt och namnet ändrades till Alsace. Det var bakgrunden till att bilmärket Bugatti blev franskt.

 

Frankrikes racingfärg
Inom bilracing är Bugattibilarna blå och det beror på att den franska nationalfärgen inom sporten är blå. En kvarleva från den tid då racingbilar lackerades för att markera tävlingsstallets hemland. Därmed känns de flesta Bugattimodeller del på grund av sin blåa färg och dels på sin karaktäristiska kylarmaskering.

 

På tävlingsbanorna
Under 1920- och 1930-talen hade Bugatti stora framgångar på racingbanorna. Depressionen och det andra världskriget ledde till en nedgång för märket som det inte lyckades återhämta sig ifrån. En stor del av utrustningen hade förts bort från fabriken i Molsheim annat hade förstörts under kriget.

 

Slutet närmade sig
Bugattis modeller som var avsedda för försäljning till hugade spekulanter slutade tillverkas 1951. Därmed sökta man tillverka olika tävlingsvagnar under resten av 1950-talet. Syftet var att man på nytt sökte skapa liv i märket Bugatti. Förgäves skulle det visa sig då man tvingades lägga ned verksamheten i 1960-talets början.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Återupplivning
En italiensk affärsman vid namn Romano Artioli har gått till historien som den som återupplivade Bugattimärket. Artioli köpte rättigheterna till namnet Bugatti i slutet av 1980-talet. Bilmärket Bugatti återlanserades genom modellen Bugatti EB110. Den kom att byggas i en fabrik i Italien. På grund av en ekonomisk lågkonjunktur var försäljningen rent ut sagt dålig fram till några år in på 1990-talet.

1998 köpte Volkswagen det exklusiva märket och erhöll på så sätt de internationella märkesrättigheterna och det prestigefulla namnet Bugatti. Intressant att notera är att Volkswagen har flyttat tillbaka produktionen till Molsheim i Frankrike.

 

Bugatti Veyron
Bugatti Veyron är en sportbil från Bugatti. Bilen är dock tillverkad av Volkswagen som äger rättigheterna till Bugatti-märket sedan 1998. Bilen är uppkallad efter Pierre Veyron, som var en legendarisk fransk Grand Prix- och Le Mans-förare under åren 1933-1953.