Aston Martin

De två grundarna till Aston Martin, Lionel Martin och Robert Bamford, träffades år 1912, då de inledde ett samarbete under namnet Bamford & Martin för att sälja bilar (inte Aston Martin-bilar, utan Singerbilar). Samtidigt som de ägnade sig åt bilförsäljning tävlade Martin i en bilsport som kallas backe, som går ut på att köra på tid uppför en backe med olika lutning och underlag. De två affärskompanjonerna bestämde sig för att börja tillverka sina egna fordon för detta, och 1913 grundandes Aston Martin. Förledet i namnet, Aston, kommer sig av att tävlingarna i backe skedde vid Aston Hill.800px-1958-aston-martin-archives

Martin och Bamford köpte lokaler i Kensington, och hann producera sin första bil år 1915 innan produktionen var tvungen att upphöra på grund av första världskriget. Båda grundarna åkte iväg för att delta i kriget, och alla maskiner såldes till Sopwith Aviation Company.

Efter kriget fick de således starta om sitt företag, och det gjorde de också. De stannade i Kensington, och designade en ny bil som fick bära namnet Aston Martin. År 1920 lämnade Bamford företaget, men samtidigt fick Martin in nya finanser från greve Louis Zborowski. Två år senare kunde Bamford & Martin således skapa bilar som tävlade i Frankrikes Grand Prix. Dessa bilar satte senare världsrekord i både hastighet och hållbarhet. Trots dessa framgångar gick det dock dåligt för företaget, och det gick i konkurs 1924. Det köptes då upp av Lady Charnwood, men gick i stöpet igen 1925. Denna gång stängdes fabriken helt, och Martin lämnade företaget. Senare samma år tog dock flera investerare (däribland Charnwood) över företaget, och bytte dess namn till Aston Martin Motors. Företaget var under de följande åren relativt framgångsrika som producenter av racebilar, innan produktionen återigen stoppades av andra världskriget. Därefter, 1947, inleddes det som har kommit att kallas för Aston Martins storhetstid under traktorfabrikören David Brown. Det som framförallt har gjort Aston Martin till en klassisk bil som alla känner till är dock att den har varit James Bonds bil i flera filmer.

Om du är en Aston Martin-entusiast, och letar efter samlingsföremål relaterade till Aston Martin eller gamla Aston Martin-modeller, är det bästa stället att leta Allaannonser. Där letar du nämligen på de flesta annonssidor samtidigt med en enda sökning.