Jaguar

Jaguar är ett bilmärke som ägs av den indiska biltillverkaren Tata Motors, och som har haft en mycket omväxlande historia. Företaget började som tillverkare av sidovagnar till motorcyklar, men är idag främst kända för sina lyxiga sportbilar.

Jaguar grundades år 1922, men då under namnet Swallow Sidecar Company. Att bolaget ursprungligen ägnade sig åt sidovagnar till motorcyklar var kanske inte så märkligt med tanke på att dess två grundare, William Lyons och William Walmsley, var motorcykelentusiaster. Från och med år 1927 började man dock försöka utöka företagets verksamhet, och detta började med att man skapade karossen till en småbil med namnet Austin Seven. De fick därefter kontrakt på att bygga karosser till en rad andra bilmodeller, och så småningom, år 1931, började man tillverka sin egen serie bilar. De första modellerna gick under namnet SS I och SS II, och de gjorde succé på London Motor Show. År 1935 kom Harry Weslake in i företaget, och runt den här tiden började man använda Jaguar som namn på sina nya sportbilar.250px-Jaguar_E-Type_BW_1_4

Under andra världskriget bytte man namn på hela företaget till Jaguar, eftersom förkortningen SS hade kommit att få negativa konnotationer. Redan året efter andra världskriget, år 1946, tog man fram modellen XK120, som hade inspirerats av BMW 328. Denna lanserades år 1948, och blev en omedelbar succé. Framgångarna fortsatte, och när -50-talet rullade in hade Jaguar gjort sig ett namn som en tillverare av lyxbilar och sportbilar. Drygt ett årtionde senare, år 1961, lanserades det som skulle komma att bli en av de mest klassiska sportbilarna i hela bilhistorien: Jaguar E-type. Kombinationen av att den var snabb, snygg, bekväm och hade stark acceleration försäkrade att denna bil skulle gå till historien. Den var tvåsitsig, bakhjulsdriven och lätt, och hade en kraftig motor.

Om du äger en Jaguar, som är dig mycket kär, och du planerar en flytt utomlands, vill du sannolikt ta med dig bilen till ditt nya hemland. Om du till exempel ska flytta till Hong Kong kan du ta hjälp av den internationella flyttfirman Crownrelo för att göra flytten lite smidigare, eftersom det kan tillkomma många logistiska och byråkratiska problem med att importera en bil.